Biuletyn Informacji Publicznej
     Dziś jest: piątek, 05 wrzesnia 2008 r

Centralny Zarząd Służby Więziennej

ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa
tel. (22) 6408330

\\
Forum Penitencjarne

Drodzy Czytelnicy!

Serdecznie witam na internetowej witrynie "Forum Penitencjarnego". Mam nadzieję, że jego elektroniczna wersja zachęci Państwa do sięgnięcia po kolejne wydania naszego miesięcznika, do którego lektury w imieniu Redakcji serdecznie zapraszam.

W wersji elektronicznej znajdują się zwiastuny z numerów:
Numer: styczeń 2008, luty 2008, marzec 2008, kwiecień 2008, maj 2008, czerwiec 2008, lipiec 2008, sierpień 2008, styczeń 2007, luty 2007, marzec 2007, kwiecień 2007, maj 2007, czerwiec 2007, lipiec 2007, sierpień 2007, wrzesień 2007, październik 2007, listopad 2007, grudzień 2007, styczeń 2006, luty 2006, marzec 2006, kwiecień 2006, maj 2006, czerwiec 2006, lipiec 2006, sierpień 2006, wrzesień 2006, październik 2006, listopad 2006, grudzień 2006, styczeń 2005, luty 2005, marzec 2005, kwiecień 2005, maj 2005, czerwiec 2005, lipiec 2005, sierpień 2005, wrzesień 2005, październik 2005, grudzień 2005,
W numerach Forum Penitencjarnego:

Pomocna dłoń
Człowiek, który wychodzi z więzienia na ogół nie ma nic. Ani nadziei ani szansy. "Dom Miłosiernego Ojca" we Wrocławiu jest jednym z takich miejsc, gdzie wyciąga się pomocną dłoń do drugiego człowieka.

Kiedy przekroczyłam bramę starej kamienicy zobaczyłam dwóch ludzi pracujących na rusztowaniu, Przez uchylone drzwi wejściowe weszłam do budynku. W świetlicy ktoś szykował obiad, po schodach schodziła młoda kobieta z małym dzieckiem. - Zapraszamy - usłyszałam nagle. Powitali mnie ks. kapelan Włodzimierz Jamrocha, twórca i pomysłodawca Domu oraz kierownik ośrodka Jarosław Szymański, który wskazując na kobietę powiedział - To moja żona i dziecko, a to nasi mieszkańcy.
Spojrzałam na trzech nieśmiało uśmiechających się do mnie mieszkańców Domu Miłosiernego Ojca. Trafiają tu więźniowie po odbyciu kary lub w jej trakcie, kiedy termin wyjścia na wolność jest niedaleki. Decydują o tym wychowawcy, kapelan więzienny i kierownik ośrodka. Tu odbywają...
Wycieczka po Noe.NET
Wkrótce dzięki nowoczesnej technice informacyjnej jednostki penitencjarne, sądy i prokuratury mogą funkcjonować jako przyjazne dla obywatela, sprawne instytucje państwa, skutecznie realizujące swoje ustawowe funkcje. Pomiędzy nimi będzie możliwa szybka, elektroniczna wymiana informacji poprzez zintegrowane systemy działające w sieci oraz centralną bazę danych.

Obecnie w jednostkach penitencjarnych istnieje około 1700 stacji roboczych z aplikacją NOE, na których pracuje prawie 2 tys. osób. Praca w tym systemie polega na gromadzeniu informacji o osadzonych, a następnie elektronicznym ich przekazaniu do BIS-u w Warszawie, gdzie są one przetwarzane i aktualizowane.
Nie istnieje komunikacja w drugą stronę, a wymiana danych pomiędzy jednostkami - wygląda dość archaicznie - potrzebne informacje zgrywane są na dyskietkę, którą potem konwój wiezie w wyznaczone miejsce. Tak samo przekazywane są dane, m.in. do Krajowego Rejestru Karnego.
Projekt o wdrożeniu...
Żółta kartka
Kiedy kilka lat temu w białostockim areszcie śledczym doszło do zbiorowego wystąpienia 400 osadzonych, kadra jednostki świetnie się sprawdziła. Potem nastały czasy względnego spokoju. Ta sytuacja uśpiła niektórych na tyle, że w lipcowy dzień ubiegłego roku doszło do wypadku nadzwyczajnego, zakwalifikowanego najpierw jako groźne zakłócenie porządku, a potem jako próba ucieczki. Zaskoczenie liczącej ponad dwieście osób kadry było wielkie, bo jak podkreśla Andrzej Wiśniewski, dyrektor jednostki, nikogo specjalnie nie musi mobilizować do pracy. Tutejszym zwyczajem jest wcześniejsze stawianie się do pracy i pozostawanie po godzinach.
Dzięki etatowemu wsparciu i pomysłom organizacyjnym, w przeciągu roku zmniejszono liczbę nadgodzin o przeszło trzecią część, dyrektor jest zadowolony ze swoich - w większości młodych stażem i wiekiem - podwładnych, wśród których jest kilku wyróżniających się funkcjonariuszy.

Fakty Diabeł - jak wiadomo - jest fanem...
Z ludźmi dla ludzi
z Pawłem Nasiłowskim laureatem nagrody im. Andrzeja Bączkowskiego, rozmawia Elżbieta Zakrzewska.
Po latach pracy na rzecz ludzi zagrożonych odrzuceniem społecznym, upominania się o ich prawo do godziwego życia, kiedy nieraz musiałeś przełamywać opór "urzędniczej materii", doceniono wreszcie Twoje nieustające wysiłki. Aż takiego wyrazu uznania nie spodziewałem się nawet w najśmielszych marzeniach. Miałem zaszczyt trzykrotnie spotykać się z ministrem Bączkowskim i podejmować kilka działań, które były wypełnieniem Jego idei służby dla dobra ogólnego. Ale z trudem dociera do mnie fakt, że ja, skromny oficer Służby Więziennej, instytucji nie zawsze dobrze postrzeganej przez tzw. opinię publiczną, dzięki tej nagrodzie dołączyłem do grona ludzi, którzy temu wspólnemu dobru służyli i służą.
Cieszę się podwójnie, bo tę nagrodę traktuję jako mój mały udział w budowaniu takiej opinii o Służbie, na jaką ona zasługuje i na jaką zasługują tysiące moich...
Norweski "Alcatraz"
Nie ma wieżyczek. Nie ma też murów, ogrodzeń i bram, drutów kolczastych, kamer; monitorów, podczerwieni i mikrofali. Obiekty więzienne bez żadnych zabezpieczeń ochronnych rozrzucone są na przestrzeni prawie trzech kilometrów kwadratowych, zajmując dziesiątą część wyspy Bastoy, oddzielonej od stałego lądu o ok. 6 km.
Główne budynki, to kościół protestancki (ok. 90 proc. Norwegów to protestanci), w którego zakrystii urządzono cztery klasy szkolne i pokój nauczycielski, następnie piętrowy budynek administracyjny zakładu oraz trzy kolonie niewielkich domków, w których zakwaterowani są skazani. Oprócz tego są jeszcze zabudowania gospodarcze: obory dla owiec, krów i cieląt, a także inne budynki przeznaczone do przechowywania maszyn rolniczych i zbiorów. Jest również remiza strażacka, i garaże dla pojazdów służbowych. Pozostałą część terenu zajmują pola uprawne i łąki.
Jako żywo, przypomina to jednostki bieszczadzkie z początku lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku....

Miesięcznik "Forum Penitencjarne" ukazuje się od maja 1998 r.
Wydawca:
Centralny Zarząd Służby Więziennej
Ministerstwo Sprawiedliwości
ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa

Redakcja:
ul. Wiśniowa 50
02-520 Warszawa
tel. 0226408665 (redaktor naczelny)
0226408666 (sekretariat)
0226408668 (sekretarz redakcji)
fax: 0226408667
e-mail: redakcja@sw.gov.pl

Zespół redakcyjny:
Jadwiga Cegielska (redaktor naczelny) jcegielska@sw.gov.pl
Elzbieta Zakrzewska (sekretarz redakcji) ezakrzewska@sw.gov.pl
Agata Pilarska-Jakubczak apilarska@sw.gov.pl
Hanna Świeszczakowska
Grażyna Wągiel-Linder glinder@sw.gov.pl
Maria Sodomirska(sekretariat) msodomirska@sw.gov.pl
Piotr Kochański (fotoreporter)

Rada programowa:
Jacek Pomiankiewicz (przewodniczący), Grażyna Bednarek, Grzegrz Breintenbach
Irena Dybalska, Waldemar Kowalski, Krzysztof Kowaluk, Jacek Matrejek,
Paweł Nasiłowski, Jan Stec, Andrzej Szydłowski, Waldemar Śledzik,
Edward Wasilewski, Ireneusz Wolman, Marek Wójtowicz

Warunki prenumeraty:
Miesięcznik kolportowany w systemie prenumeraty, którą przyjmuje redakcja. Cena
prenumeraty w 2008 r. wynosi 30 zł. Odpowiednią kwotę należy wpłacać na konto
Ministerstwo Sprawiedliwości CZSW Biuro Budżetu
NR 76 1010 1010 0401 5222 3100 0000 z adnotacją "Forum Penitencjarnego" 2008 r.

Reklama w "Forum Penitencjarnym":
cała strona - 1500 zł, 1/2 strony - 1000 zł, 1/4 strony - 700 zł (+22%vat)
Na stronach czarno-białych 50% taniej.
Ogłoszenia drobne - bezpłatne.
Stałym klientom udzielamy bonifikaty. Reklamy przyjmuje redakcja. Nalezność
płatna przelewem na konto:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
66 1240 1095 1111 0000 0324 8115
Bank PKO S.A. X O/W-wa, ul. Omulewska 27

Łamanie i druk:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
ul. Działyńczyków 21 i 21a, 04-495 Warszawa
tel./fax.(022) 6734648, 6734649
e-mail: biuro@drukarniaatu.k2.pl