|
Centralny Zarząd Służby Więziennej
ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa
tel. (22) 6408330
|
|
|
|
\\
|
|
|
Drodzy Czytelnicy!
Serdecznie witam na internetowej witrynie "Forum Penitencjarnego". Mam nadzieję, że jego elektroniczna wersja zachęci Państwa do sięgnięcia po kolejne wydania naszego miesięcznika, do którego lektury w imieniu Redakcji serdecznie zapraszam.
|
|
|
|
|
|
Numer:
styczeń 2008,
luty 2008,
marzec 2008,
kwiecień 2008,
maj 2008,
czerwiec 2008,
lipiec 2008,
sierpień 2008,
styczeń 2007,
luty 2007,
marzec 2007,
kwiecień 2007,
maj 2007,
czerwiec 2007,
lipiec 2007,
sierpień 2007,
wrzesień 2007,
październik 2007,
listopad 2007,
grudzień 2007,
styczeń 2006,
luty 2006,
marzec 2006,
kwiecień 2006,
maj 2006,
czerwiec 2006,
lipiec 2006,
sierpień 2006,
wrzesień 2006,
październik 2006,
listopad 2006,
grudzień 2006,
styczeń 2005,
luty 2005,
marzec 2005,
kwiecień 2005,
maj 2005,
czerwiec 2005,
lipiec 2005,
sierpień 2005,
wrzesień 2005,
październik 2005,
grudzień 2005,
|
|
|
W numerach Forum Penitencjarnego:
|
|
|
W Popowie 7 lutego br. z kierownictwem Służby spotkali się wszyscy dyrektorzy jednostek organizacyjnych więziennictwa. Podsumowano działalność SW w ubiegłym roku i przedstawiono zamierzenia na przyszłość.
Na początku lutego polskie więzienia zaludnione były w 112,5 proc., przebywało w nich 88.367 osadzonych na 77.842 miejsca. Najbardziej przeludnione są okręgi lubelski i wrocławski. W swojej pojemności mieszczą się jednostki koszalińskie i białostockie.
W 2007 r. zmniejszyła się liczba ucieczek więźniów z terenu jednostki i w czasie konwojowania, natomiast wciąż rośnie liczba ucieczek z miejsca pracy (o 40 proc. z zatrudnienia zewnętrznego w systemie bez konwojenta). Zmalała w stosunku do 2006 r. liczba samouszkodzeń i pobić, natomiast wzrosła - zgwałceń i znęcania się nad współwięźniami. Ponad dwukrotnie wzrosła liczba napaści na funkcjonariuszy w służbie i poza jednostką. Od 2 lat notuje się coraz mniej przypadków wykrycia w jednostkach środków odurzających,...
|
|
|
|
|
|
Po raz trzeci w tym roku Służba Więzienna świętowała jubileusz podpisania przez Marszałka Józefa Piłsudskiego dekretu w sprawie tymczasowych przepisów więziennych. 8 lutego 1919 r., u zarania polskiej państwowości, ten akt stał się podwaliną tworzenia naszej formacji.
Po jubileuszowych obchodach w Opolu (2006), Lublinie (2007) i w tym roku w Koszalinie, w lutym 2009 r. organizatorem 90-lecia SW będzie okręg krakowski, a miejscem - Wawel. Inicjatorem lutowego święta Służby jest NSZZFiPW, który zabiega o prawne umocowanie tej daty w ustawie pragmatycznej .
W Koszalinie zameldowało się ok. 850 funkcjonariuszy z całego kraju, kompania honorowa z COSSW w Kaliszu, poczty sztandarowe. Przybył Marian Cichosz, wiceminister sprawiedliwości, gen. dr Jacek Pomiankiewicz, dyrektor generalny SW, obecni byli przedstawiciele innych służb mundurowych, władz samorządowych, parlamentarzyści.
Mszę św. w intencji zamordowanych funkcjonariuszy Straży Więziennej, pochowanych w...
|
|
|
|
|
|
z ppłk Grażyną Bednarek, dyrektorką Aresztu Śledczego w Tarnowskich Górach, rozmawia Grażyna Wągiel-Linder
Czy dyrektorski fotel jest wygodny?
Nie, ani fizycznie, ani w przenośni.
Stanowi spadek po poprzedniku?
Tamten wysłużony mebel w końcu odmówił posłuszeństwa. Teraz mam zwykłe krzesło.
Twardsze po to, by za długo na nim nie siedzieć?
Czasami trzeba załatwić za biurkiem papierkową robotę, ale rzeczywiście staram się codziennie być na oddziałach. To pozwala zobaczyć problemy, które mogą być niewidoczne zza biurka.
Podwładni sprawdzali, czy udźwignie Pani ciężar szefowania jednostce?
Dali mi ksywkę PD, czyli pani dyrektor, bo chyba oczekiwali, że będę bardziej od reprezentowania, niż od przyziemnych spraw. Na początku próbowano mi nie o wszystkim mówić… Potem, gdy pytałam, dlaczego o czymś nie wiem, słyszałam, że szefowej nie ma co zawracać głowy...
|
|
|
|
|
|
To jest służba, i zwyczajna praca. Zwykle od 7.30 do 15.30. Potem dom, rodzina, zajęcia dodatkowe.
W dziale penitencjarnym zakładu karnego trochę jest jak w biurze, trochę jak w instytucji charytatywnej. Z jednej strony mnóstwo papierów do wypełnienia, z drugiej pochylanie się nad losami ludzi z marginesu i prostowanie ich połamanego życia. Współczesna kobieta — zaradna, aktywna, łącząca obowiązki domowe z pracą zawodową potrafi zatroszczyć się o jedno i drugie. Kiedy decyduje się zostać funkcjonariuszką, jest w tej roli idealna: odpowiedzialna, konsekwentna, aktywna, pomysłowa. Ci, którzy znają je na co dzień, mówią: - To kobiety niezłomne, na swoim miejscu, z misją, znaczące!
Grudziądzki "Atlantis"
Zakład Karny nr l w Grudziądzu - najcięższe więzienie w Polsce dla kobiet skazanych nawet na dożywocie i 25 lat pozbawienia wolności. Odbywa tu karę ponad pół tysiąca pań i ok. 300 mężczyzn. Zatrudnionych jest 114...
|
|
|
|
|
|
Dziesięć wyszkolonych koni plus trzy psy poradzą sobie lepiej z rozwydrzonymi kibicami na stadionie sportowym niż kompania ludzi - tak mówią zwolennicy wykorzystywania psów w służbach mundurowych. Przeciwnicy utrzymują: szkoda kasy, niech pies wraca do budy, bo od psa lepsza jest elektronika.
W Służbie Więziennej pies zajmuje szczególne miejsce, tak było 30 lat temu, tak jest i dziś. W latach 70. modni byli czworonożni strażnicy dozorujący więźniów przy pracach na torach kolejowych. Dziś psy dzielą się na dwie kategorie: psy służbowe do służby wartowniczej, konwojowej oraz psy specjalne służące do poszukiwania środków odurzających i psychotropów.
Nowością są psy do tropienia osób. W SW są takie dwa: jeden przebywa w Bieszczadach, w więzieniu w Łupkowie, drugi - w strzeleckiej "Jedynce", ale trafi do budowanej jednostki w Przywarach.
Rasy psów specjalnych, to: owczarki niemieckie, labradory, pierwszy w służbie owczarek belgijski, teriery i inne...
|
|
|
|
|
|
Wszystkie zakłady karne, areszty śledcze i oddziały zewnętrzne w kraju objęte si opieką duszpasterską. Posługę pełni 150 kapelanów różnych wyznań chrześcijan skich.Największą grupę stanowią księża katoliccy. Jest ich 126 i swoja opieką obejmują osadzonych we wszystkich jednostkach penitencjarnych w kraju. Duchowni Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego, obecni za więziennymi murami, to 20 kapelanów w 22 jednostkach. Czterech pastorów Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego działa w 8 więzieniach, a 55 duchownych Kościoła Zielonoświątkowego prowadzi swą misję w 55 zakładach i aresztach. Kościół Adwentystów Dnia Siódmego i Kościół Chrześcijan Baptystów obecny jest w 10 jednostkach penitencjarnych, a związek wyznaniowy Świadków Jehowy — w 100. Dwie trzecie jednostek penitencjarnych dysponuje kaplicami, co trzecia z nich ma charakter ekumeniczny.
Integracji środowiska kapelanów więziennych różnych wyznań służyła konferencja w Karpaczu, która zgromadziła przedstawicieli...
|
|
|
|
|
|
- Mam na imię Hanka, a Ty?
- Irina, Irena, wszystko jedno.
- Opowiesz mi o sobie?
- Mam 45 lat. Przyjechałam spod Odessy 6,5 roku temu. Na handel. Na chleb brakowało…
Irina ma twarz zmęczoną, ale oczy człowieka, który dotarł do jakiejś prawdy i ze świadomości tego czerpie siłę, by trwać mimo wszystko.
- Zabiłam człowieka… Poznałam go w Siemiatyczach, był o 10 lat młodszy. Wiedziałam, że wyszedł z więzienia, był recydywistą, ale nie brakowało mi wiary i odwagi. Kochałam go. Teraz wiem, że bez wzajemności, że żył moim kosztem.
Irina sprowadziła do Polski najstarszą córkę, dziś 25-letnią i kilkuletniego syna. Średnia mieszka i pracuje w Rosji. Z nowego związku Iriny pięć lat temu urodził się syn, wychowuje go teraz rodzina ojca. Starszy, 10-letni, jest w polskim domu dziecka.
- Po urodzeniu młodszego wiedziałam już, że nie zostanę ze swoim konkubentem. Bił mnie, okradał. Kiedy pił, dostawał białej gorączki, z dziećmi...
|
|
|
|
|
Miesięcznik "Forum Penitencjarne" ukazuje się od maja 1998 r.
Wydawca:
Centralny Zarząd Służby Więziennej
Ministerstwo Sprawiedliwości
ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa
Redakcja:
ul. Wiśniowa 50
02-520 Warszawa
tel. 0226408665 (redaktor naczelny)
0226408666 (sekretariat)
0226408668 (sekretarz redakcji)
fax: 0226408667
e-mail: redakcja@sw.gov.pl
Zespół redakcyjny:
Jadwiga Cegielska (redaktor naczelny) jcegielska@sw.gov.pl
Elzbieta Zakrzewska (sekretarz redakcji) ezakrzewska@sw.gov.pl
Agata Pilarska-Jakubczak apilarska@sw.gov.pl
Hanna Świeszczakowska
Grażyna Wągiel-Linder glinder@sw.gov.pl
Maria Sodomirska(sekretariat) msodomirska@sw.gov.pl
Piotr Kochański (fotoreporter)
Rada programowa:
Jacek Pomiankiewicz (przewodniczący), Grażyna Bednarek, Grzegrz Breintenbach
Irena Dybalska, Waldemar Kowalski, Krzysztof Kowaluk, Jacek Matrejek,
Paweł Nasiłowski, Jan Stec, Andrzej Szydłowski, Waldemar Śledzik,
Edward Wasilewski, Ireneusz Wolman, Marek Wójtowicz
Warunki prenumeraty:
Miesięcznik kolportowany w systemie prenumeraty, którą przyjmuje redakcja. Cena
prenumeraty w 2008 r. wynosi 30 zł. Odpowiednią kwotę należy wpłacać na konto
Ministerstwo Sprawiedliwości CZSW Biuro Budżetu
NR 76 1010 1010 0401 5222 3100 0000 z adnotacją "Forum Penitencjarnego" 2008 r.
Reklama w "Forum Penitencjarnym":
cała strona - 1500 zł, 1/2 strony - 1000 zł, 1/4 strony - 700 zł (+22%vat)
Na stronach czarno-białych 50% taniej.
Ogłoszenia drobne - bezpłatne.
Stałym klientom udzielamy bonifikaty. Reklamy przyjmuje redakcja. Nalezność
płatna przelewem na konto:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
66 1240 1095 1111 0000 0324 8115
Bank PKO S.A. X O/W-wa, ul. Omulewska 27
Łamanie i druk:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
ul. Działyńczyków 21 i 21a, 04-495 Warszawa
tel./fax.(022) 6734648, 6734649
e-mail: biuro@drukarniaatu.k2.pl