|
|
Drodzy Czytelnicy!
Witam na witrynie "Forum Penitencjarnego" prezentującej kolejne wydania naszego miesięcznika w wersji elektronicznej. Do Państwa dyspozycji znajdują się tu najciekawsze materiały dziennikarskie opublikowane na łamach pisma w ciągu ostatnich pięciu lat. W imieniu redakcji serdecznie zapraszam do lektury z nadzieją, że zachęci ona Państwa do sięgnięcia po następne numery "Forum Penitencjarnego". Grażyna Wągiel-Linder
p.o. redaktor naczelna
|
|
|
|
Numer:
luty 2010,
styczeń 2010,
grudzień 2009,
listopad 2009,
październik 2009,
wrzesień 2009,
sierpień 2009,
lipiec 2009,
czerwiec 2009,
maj 2009,
kwiecień 2009,
marzec 2009,
luty 2009,
styczeń 2009,
grudzień 2008,
listopad 2008,
październik 2008,
wrzesień 2008,
sierpień 2008,
lipiec 2008,
czerwiec 2008,
maj 2008,
kwiecień 2008,
marzec 2008,
luty 2008,
styczeń 2008,
grudzień 2007,
listopad 2007,
październik 2007,
wrzesień 2007,
sierpień 2007,
lipiec 2007,
czerwiec 2007,
maj 2007,
kwiecień 2007,
marzec 2007,
luty 2007,
styczeń 2007,
grudzień 2006,
listopad 2006,
październik 2006,
wrzesień 2006,
sierpień 2006,
lipiec 2006,
czerwiec 2006,
maj 2006,
kwiecień 2006,
marzec 2006,
luty 2006,
styczeń 2006,
grudzień 2005,
październik 2005,
wrzesień 2005,
sierpień 2005,
lipiec 2005,
czerwiec 2005,
maj 2005,
kwiecień 2005,
marzec 2005,
luty 2005,
styczeń 2005,
|
|
|
W numerach Forum Penitencjarnego:
|
|
|
5 czerwca gen. Paweł Nasiłowski, dyrektor generalny Służby Więziennej, odebrał w Brukseli, podczas plenarnego spotkania Forum Sprawiedliwości, kryształową wagę wymiaru sprawiedliwości. Tę najważniejszą nagrodę europejską za promowanie innowacyjnych i skutecznych praktyk w procedurach kryminalnych państw unijnych Szwed Holger Matt, szef Europejskiego Stowarzyszenia Adwokatów i przewodniczący jury, nazwał "europejskim Oskarem".
Komisja Europejska i Rada Europy ogłosiły konkurs pod nazwą "Kryształowa waga wymiaru sprawiedliwości" w 2005 r. Początkowo jego tematyka skupiała się wokół organizacji cywilnego wymiaru sprawiedliwości i procedur sądowych. Rok temu postanowiono rozszerzyć formułę konkursu o projekty, których celem jest ulepszanie procedur w sprawach kryminalnych, innowacyjność procesu wykonywania kar i środków karnych, dzielenie się wiedzą i najlepszymi działaniami w tym zakresie.
Do konkursu przystąpiło 30 projektów z 17 krajów...
|
|
|
|
|
|
z Krzysztofem Kwiatkowskim, sekretarzem stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości, rozmawia Jadwiga Cegielska
Panie Ministrze, więziennictwo we wszystkich systemach polityczno-prawnych jest elementem aparatu państwowego. Co to oznacza?
W Polsce sformułowanie "element aparatu państwowego" u wielu osób, szczególnie tych pamiętających trudne czasy komuny, budzi negatywne emocje. Nic dziwnego, bo jeszcze 20 lat temu słowa te były nadużywane przez władze państwowe i traktowane jako element zastraszania obywateli. Pamiętajmy jednak, że w państwach demokratycznych, w tym w dzisiejszej wolnej Polsce, teoretycy, politolodzy, prawnicy sformułowaniem "aparat państwowy" nazywają powiązany system organów państwa, obsługujących je urzędów i instytucji, których celem jest praca na rzecz porządku publicznego. Aparat państwowy to premier, prezydent, parlament, a także służby mundurowe takie jak Policja, Wojsko Polskie, czy też Służba Więzienna....
|
|
|
|
|
|
Ocena ponad 10-letniego okresu obowiązywania ustawy o Służbie Więziennej uzasadniła potrzebę dostosowania niektórych unormowań w niej zawartych do rzeczywistości, a także do wymogów Konstytucji RP i prawa Unii Europejskiej. Przyjęty na początku maja przez Radę Ministrów i skierowany do Sejmu projekt nowej ustawy o Służbie Więziennej zawiera szereg nowatorskich rozwiązań, których drugą część przedstawiamy poniżej.
W rozdziale dotyczącym zdrowia i bezpieczeństwa funkcjonariuszy zawarto dotychczasowe przepisy o zdolności fizycznej i psychicznej do służby, a także zasady kierowania funkcjonariuszy do komisji lekarskiej. Przewidziano możliwość kierowania z urzędu funkcjonariusza do komisji lekarskiej w przypadku, gdy jego nieobecność w służbie przekracza pewien okres, wraz z nałożeniem na niego ustawowego obowiązku poddania się określonym badaniom.
Brak takiej regulacji powodował unikanie przez funkcjonariuszy skierowanych na komisję lekarską poddania się...
|
|
|
|
|
|
W Zakładzie Karnym w Nysie młodociani poznają prawidłowe sposoby porozumiewania się i zaspokajania swoich potrzeb bez poniżania i krzywdzenia innych. Głównym celem zajęć jest wychowanie do życia w rodzinie.
- Narysowałem gitarę, bo jestem raczej romantykiem, ten instrument kojarzy mi się z młodością, obozem, koloniami
- Wybrałem kolor zielony, bo uspokaja
- koniczynę, to kwiat szczęścia
- piosenkarkę Kylie Minogue, bo przeżyła tragedię, teraz pomaga innym, ja też bym tak chciał
- Moim ulubionym zwierzęciem jest mrówka, która dźwiga ciężar, jak ja, ale nie jest sama na świecie
- samochód Hammer, w nim czułbym się bezpiecznie
- Wybrałem żółwia, bo od czasu do czasu nic mi się nie chce
- Lubię odgłos bębna, bo przypomina bicie serca
- kota, bo jest mały, zwinny i sprytny
- niedźwiedzia, bo lubi spać i jeść, jak ja
- Grechutę, utożsamiam się z jego piosenkami
- saksofon, bo jest pokręcony, jak ja,...
|
|
|
|
|
|
5 grudnia 2009 r. na podstawie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego traci moc art. 248 par. 1 kkw dopuszczający pobyt w przeludnionej celi. Trwają intensywne prace nad nowelizacją prawa karnego, która pozwoliłaby rozluźnić więzienia. Czy warunkowe przedterminowe zwolnienie i warunkowe zawieszenie wykonania kary mogą w tym pomóc?
O tym dyskutowali pracownicy nauki i praktycy: sędziowie, więziennicy, kuratorzy, pracownicy opieki społecznej podczas konferencji zorganizowanej w Zakopanem przez Areszt Śledczy w Krakowie Podgórzu, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Krakowie, Katedrę Kryminologii Uniwersytetu Jagiellońskiego, Stowarzyszenie Absolwentów i Przyjaciół Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Dom Pomocy Społecznej w Krakowie.`
Odmowy z naruszeniem prawa
Gdyby odsetek uwzględnianych przez sądy penitencjarne wniosków o warunkowe przedterminowe zwolnienie utrzymał się w 2008 r. na poziomie roku 1990,...
|
|
|
|
|
|
Gmina Nowy Wiśnicz w Małopolsce chce nieodpłatnie przekazać Służbie Więziennej 6 ha pod budowę więzienia. Na razie Służba nie jest tym zainteresowana z powodu braku pieniędzy na inwestycje. Dlaczego jednak przedstawiciele lokalnej społeczności uważają, że z więziennictwem warto współpracować?
Pomysł narodził się kilka lat temu. Przyczyniły się do tego informacje o ogromnym przeludnieniu jednostek penitencjarnych oraz wysoki poziom bezrobocia w tej okolicy.
Nowy Wiśnicz jest 13-tysięcznym miastem i gminą w województwie małopolskim, leży na terenie Lipnicko-Wiśnickiego Parku Narodowego, w Beskidzie Niskim. Na wierzchołku jednego z najwyższych okolicznych wzniesień usytuowany jest były klasztor Karmelitów Bosych, w którym od drugiej połowy XVIII w. mieści się więzienie. Towarzyszy mu okazały zamek - dziś muzeum - rodziny Lubomirskich, założycieli miasta.
Niemal przy każdym skrzyżowaniu drogowskazy kierują przyjezdnych do odwiedzenia miejscowych...
|
|
|
|
|
|
O całkowitym wyeliminowaniu z życia społecznego zachowań przestępczych nie marzą nawet najwięksi idealiści. Naukowcy i praktycy są jednak zgodni, że można badać ich etiologię, by móc - choć w części - zapobiegać przestępczości.
Takie zadanie postawili sobie uczestnicy międzynarodowej konferencji naukowej zorganizowanej w Olszanicy przez Uniwersytet Rzeszowski, CZSW i OISW w Rzeszowie z udziałem praktyków - przedstawicieli SW z gen. Pawłem Nasiłowskim i reprezentantów służby więziennej z Ukrainy oraz Węgier. W spotkaniu uczestniczyli teoretycy i badacze - specjaliści z zakresu kryminologii, socjologii, psychologii, pedagogiki i prawa z różnych ośrodków naukowych w kraju.
W ostatnich latach notuje się wzrost przestępczości młodych ludzi. Obniżyła się dolna granica wieku osób wchodzących w konflikt z prawem. Niepokoją nie tylko rozmiary przestępczości, ale również wzrost liczby czynów brutalnych, z udziałem przemocy.
Potrzebę odreagowania...
|
|
|
|
|
Miesięcznik "Forum Penitencjarne" ukazuje się od maja 1998 r.
Wydawca:
Centralny Zarząd Służby Więziennej
Ministerstwo Sprawiedliwości
ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa
Redakcja:
ul. Wiśniowa 50
02-520 Warszawa
tel. 0226408665 (redaktor naczelny)
0226408666 (sekretariat)
0226408668 (sekretarz redakcji)
fax: 0226408667
e-mail: redakcja@sw.gov.pl
Zespół redakcyjny:
Jadwiga Cegielska (redaktor naczelny) jcegielska@sw.gov.pl
Hanna Swieszczakowska (sekretarz redakcji) hswieszczakowska@sw.gov.pl
Agata Pilarska-Jakubczak tel. 226408664apilarska@sw.gov.pl
Hanna Świeszczakowska hswieszczakowska@sw.gov.pl
Grażyna Wągiel-Linder tel. 226408669glinder@sw.gov.pl
Aneta Kantor tel. 226408664akantor@sw.gov.pl
Maria Sodomirska(sekretariat) msodomirska@sw.gov.pl
Piotr Kochański (fotoreporter)
Rada programowa:
Paweł Nasiłowski (przewodniczący), Grażyna Bednarek, Grzegorz Breitenbach, Artur Cyruk, Irena Dybalska, Zbigniew Głodowski, Krzysztof Keller, Waldemar Kowalski, Krzysztof Kowaluk, Jacek Matrejek, Marek Ośka, Waldemar Śledzik, Edward Wasilewski, Ireneusz Wolman, Marek Wójtowicz
Prezydium Rady Programowej: Krzysztof Keller (przewodniczący), Zbigniew Głodowski, Waldemar Kowalski, Jacek Matrejek, Edward Wasilewski
Warunki prenumeraty:
Miesięcznik kolportowany w systemie prenumeraty, którą przyjmuje redakcja. Cena
prenumeraty w 2010 r. wynosi 30 zł. Odpowiednią kwotę należy wpłacać na konto
Ministerstwo Sprawiedliwości CZSW Biuro Budżetu
NR 76 1010 1010 0401 5222 3100 0000 z adnotacją "Forum Penitencjarne" 2010 r.
Reklama w "Forum Penitencjarnym":
cała strona - 1500 zł, 1/2 strony - 1000 zł, 1/4 strony - 700 zł (+22%vat)
Na stronach czarno-białych 50% taniej.
Ogłoszenia drobne - bezpłatne.
Stałym klientom udzielamy bonifikaty. Reklamy przyjmuje redakcja. Nalezność
płatna przelewem na konto:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
66 1240 1095 1111 0000 0324 8115
Bank PKO S.A. X O/W-wa, ul. Omulewska 27
Łamanie i druk:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
ul. Działyńczyków 21 i 21a, 04-495 Warszawa
tel./fax.(022) 6734648, 6734649
e-mail: biuro@drukarniaatu.k2.pl