|
|
Drodzy Czytelnicy!
Witam na witrynie "Forum Penitencjarnego" prezentującej kolejne wydania naszego miesięcznika w wersji elektronicznej. Do Państwa dyspozycji znajdują się tu najciekawsze materiały dziennikarskie opublikowane na łamach pisma w ciągu ostatnich pięciu lat. W imieniu redakcji serdecznie zapraszam do lektury z nadzieją, że zachęci ona Państwa do sięgnięcia po następne numery "Forum Penitencjarnego". Grażyna Wągiel-Linder
p.o. redaktor naczelna
|
|
|
|
Numer:
luty 2010,
styczeń 2010,
grudzień 2009,
listopad 2009,
październik 2009,
wrzesień 2009,
sierpień 2009,
lipiec 2009,
czerwiec 2009,
maj 2009,
kwiecień 2009,
marzec 2009,
luty 2009,
styczeń 2009,
grudzień 2008,
listopad 2008,
październik 2008,
wrzesień 2008,
sierpień 2008,
lipiec 2008,
czerwiec 2008,
maj 2008,
kwiecień 2008,
marzec 2008,
luty 2008,
styczeń 2008,
grudzień 2007,
listopad 2007,
październik 2007,
wrzesień 2007,
sierpień 2007,
lipiec 2007,
czerwiec 2007,
maj 2007,
kwiecień 2007,
marzec 2007,
luty 2007,
styczeń 2007,
grudzień 2006,
listopad 2006,
październik 2006,
wrzesień 2006,
sierpień 2006,
lipiec 2006,
czerwiec 2006,
maj 2006,
kwiecień 2006,
marzec 2006,
luty 2006,
styczeń 2006,
grudzień 2005,
październik 2005,
wrzesień 2005,
sierpień 2005,
lipiec 2005,
czerwiec 2005,
maj 2005,
kwiecień 2005,
marzec 2005,
luty 2005,
styczeń 2005,
|
|
|
W numerach Forum Penitencjarnego:
|
|
|
z gen. Pawłem Nasiłowskim, dyrektorem generalnym Służby Więziennej, rozmawia Jadwiga Cegielska
W czerwcowym wydaniu FP pisaliśmy o nagrodzeniu naszej Służby "Kryształową wagą wymiaru sprawiedliwości". Jakie były kulisy konkursu w Brukseli?
Przed 6 laty Rada Europy ogłosiła konkurs na najciekawsze rozwiązania w wymiarze sprawiedliwości w zakresie spraw cywilnych. Po pierwszej edycji pomysł przejęła Komisja Europejska, podnosząc rangę konkursu i dopuszczając programy z zakresu spraw karnych.
W tegorocznej edycji zgłoszono 33 projekty z 17 krajów europejskich. Jury zakwalifikowało do ćwierćfinału 10 projektów, a do ścisłego finału - 4. Nasz kraj reprezentowała w jury prof. Beata Gruszczyńska z Uniwersytetu Warszawskiego. W kwietniu dowiedzieliśmy się, że polski projekt jest w finale. W Brukseli, 4 czerwca, w obradach Forum Europejskiego udział wzięli autorzy zakwalifikowanych do finału projektów. Przedstawili je w krótkich...
|
|
|
|
|
|
- W kwestii wolności religii i bezpieczeństwa Polska jest wyjątkowym krajem - powiedział gen. Paweł Nasiłowski, dyrektor generalny SW, na konferencji zorganizowanej przez szwedzką służbę więzienną i probacji w dniach 28-29 lipca w Uppsali.
W polskich zakładach karnych nia ma więźniów skazanych za działalność terrorystyczną, zwłaszcza na tle religijnym. Duszpasterze więzienni natomiast mocno angażują się w pracę resocjalizacyjną i readaptacyjną osób pozbawionych wolności.
Zagrożenie bezpieczeństwa jednostek penitencjarnych ze strony terrorystów islamskich dotyka większości krajów europejskich. Wśród osadzonych niemal połowa do cudzoziemcy, wielu z zorganizowanych, międzynarodowych grup przestępczych. Było to przedmiotem dyskusji na konferencji w Uppsali, która odbyła się pod hasłem: "Służba więzienna na podwójnych torach: przeciw radykalizacji, za resocjalizacją".
W spotkaniu wzięli udział dyrektorzy generalni i przedstawiciele służb więziennych z...
|
|
|
|
|
|
W poniedziałkowy wieczór, 20 lipca, senny o tej porze Chełm wypełniły syreny policyjnych radiowozów. Na terenie ogródków działkowych padły strzały.
Tego dnia st. strażnik Artur P. (5 lat służby razem z wojskiem) wrócił z urlopu. Na co dzień pełni służbę na posterunku przy bocznej bramie Zakładu Karnego w Chełmie, przez którą wychodzą do pracy więźniowie zatrudnieni na zewnątrz jednostki.
- Przejrzałem dokumentację ruchu osadzonych i dowiedziałem się, że Jarosław M. nie wrócił z przepustki. Pamiętał go doskonale: osiłek z widocznymi tatuażami na rękach i nogach. Od kilku miesięcy korzystał z dobrodziejstwa pracy w komunalnym przedsiębiorstwie gospodarki odpadami w systemie bez konwojenta Zawsze wracał na czas.
Artur P. umówił się z żoną, że przyjedzie po nią po pracy. - Nagle zauważyłem, jak Jarosław M. spaceruje z dziewczyną po deptaku w centrum Chełma - opowiada. - Nie zastanawiałem się ani chwili. Natychmiast wyciągnąłem telefon i...
|
|
|
|
|
|
Trzy lata temu ksiądz Adam Jabłoński, kapelan z Zakładu Karnego w Czerwonym Borze, zainicjował stworzenie ośrodka dla ludzi biednych i bezdomnych. Dziś ostoja dla ludzi bez dachu nad głową jest sukcesywnie rozbudowywana.
Ksiądz Adam, jeszcze jako wikariusz parafii pw. św. Józefa w Zambrowie, był pomysłodawcą Młodzieżowej Kawiarenki "Volo Cafe" funkcjonującej przy Ośrodku Wsparcia Rodziny "Caritasu" w Zambrowie. W 2005 r. za swoją aktywność był nominowany do dorocznej nagrody "Żubra" w dziedzinie działalności społecznej i charytatywnej nadawanej przez Burmistrza Miasta Zambrowa.
O powstaniu schroniska dla osób biednych, nieposiadających własnego dachu nad głową, odtrąconych przez społeczeństwo i uzależnionych, ks. Adam Jabłoński myślał od lat. Gdy w 2006 r. rozpoczął pracę duszpasterza więziennego zaraził swoim pomysłem innych ludzi dobrej woli.
- W Zambrowie zajmowałem się osobami, które znalazły się na ulicy - mówi ks. Adam...
|
|
|
|
|
|
W styczniu wdrożono w życie aplikację do rozliczania czasu służby. Niektórzy mylą pojęcia i uważają, że służy ona do obliczania nadgodzin.
Nadgodziny to efekt (wynik) powstały po rozliczeniu czasu służby. Gdy wynik rozliczenia jest dodatni, oznacza to, że w rozliczanym okresie rzeczywisty czas służby funkcjonariusza był większy niż jego indywidualna norma (czasu służby). W efekcie, globalny stan nadgodzin (narastająco) wzrośnie.
Gdy wynik jest ujemny, to wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z "ujemnymi" nadgodzinami. Oznacza, że w rozliczanym okresie rzeczywisty czas służby funkcjonariusza był mniejszy, niż jego indywidualna norma (czasu służby). W efekcie, jego globalny stan nadgodzin (narastająco) zmaleje o ustaloną liczbę godzin.
Proste, ale tylko wtedy, gdy nie myli się pojęć "nadgodziny" i "rozliczanie czasu służby". Oczywiście, niedopuszczalnym jest, aby globalny stan nadgodzin posiadał wartość ujemną. Wówczas...
|
|
|
|
|
|
z księdzem Tomaszem Źwiernikiem "Dzikim", kapelanem Zakładu Karnego w Zamościu, rozmawia Jerzy Nikołajew
Wielu znajomych i przyjaciół, również duchownych, zwraca się do księdza "Dziki". Dlaczego?
Nazywano mnie tak w seminarium duchownym, bo w wolnym czasie słuchałem muzyki, którą moi koledzy seminarzyści określali jako dziką, niepasującą do szat duchownego. Już wtedy lubiłem ciężkie, metalowe brzmienia, tyle że teksty utworów dotyczyły zagadnień wiary, prawdy, pokoju, dobra i poszukiwania sensu życia... Moi wychowawcy z rezerwą odnosili się do tych upodobań muzycznych. Nie byłem pokornym alumnem, ale za to rozumiejącym, że trzeba być księdzem na 100 proc.
Co było przed seminarium?
Underground, rockerka, perkusja i jarocińskie klimaty. Chodziłem do liceum na zamojskiej Starówce, kumplowałem się z punkowcami i "elementami" ze społecznego marginesu. Kiedy zostałem księdzem,...
|
|
|
|
|
|
Kobiety pracujące w oddziałach są przez więźniów szanowane ze względu na czas, jaki im poświęcają, łagodność, poczucie humoru i dużą empatię. Dlatego napaść na wychowawczynię Aresztu Śledczego w Suwałkach poruszyła kadrę więzienną.
W latach 80. jeden z recydywistów przy podawaniu penicyliny w ambulatorium więziennym w Suwałkach udał wstrząs anafilaktyczny i zaczął dusić pielęgniarkę. Było to zdarzenie niebezpieczne, ale w tamtym okresie takie napaści zdarzały się często. Od tamtego czasu wydawało się, że kobiety - funkcjonariuszki znajdują się pod szczególną opieką zarówno kolegów z działu ochrony, jak i więźniów.
Ręką w twarz
Litauras R., 31-letni Litwin, został tymczasowo aresztowany jako podejrzany o popełnienie przestępstwa z art. 270 par. 1 kk (posługiwanie się sfałszowanym dowodem tożsamości). O jego przeszłości kryminalnej i pobytach w litewskich koloniach karnych świadczyły liczne tatuaże na ciele. W areszcie w Suwałkach...
|
|
|
|
|
Miesięcznik "Forum Penitencjarne" ukazuje się od maja 1998 r.
Wydawca:
Centralny Zarząd Służby Więziennej
Ministerstwo Sprawiedliwości
ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa
Redakcja:
ul. Wiśniowa 50
02-520 Warszawa
tel. 0226408665 (redaktor naczelny)
0226408666 (sekretariat)
0226408668 (sekretarz redakcji)
fax: 0226408667
e-mail: redakcja@sw.gov.pl
Zespół redakcyjny:
Jadwiga Cegielska (redaktor naczelny) jcegielska@sw.gov.pl
Hanna Swieszczakowska (sekretarz redakcji) hswieszczakowska@sw.gov.pl
Agata Pilarska-Jakubczak tel. 226408664apilarska@sw.gov.pl
Hanna Świeszczakowska hswieszczakowska@sw.gov.pl
Grażyna Wągiel-Linder tel. 226408669glinder@sw.gov.pl
Aneta Kantor tel. 226408664akantor@sw.gov.pl
Maria Sodomirska(sekretariat) msodomirska@sw.gov.pl
Piotr Kochański (fotoreporter)
Rada programowa:
Paweł Nasiłowski (przewodniczący), Grażyna Bednarek, Grzegorz Breitenbach, Artur Cyruk, Irena Dybalska, Zbigniew Głodowski, Krzysztof Keller, Waldemar Kowalski, Krzysztof Kowaluk, Jacek Matrejek, Marek Ośka, Waldemar Śledzik, Edward Wasilewski, Ireneusz Wolman, Marek Wójtowicz
Prezydium Rady Programowej: Krzysztof Keller (przewodniczący), Zbigniew Głodowski, Waldemar Kowalski, Jacek Matrejek, Edward Wasilewski
Warunki prenumeraty:
Miesięcznik kolportowany w systemie prenumeraty, którą przyjmuje redakcja. Cena
prenumeraty w 2010 r. wynosi 30 zł. Odpowiednią kwotę należy wpłacać na konto
Ministerstwo Sprawiedliwości CZSW Biuro Budżetu
NR 76 1010 1010 0401 5222 3100 0000 z adnotacją "Forum Penitencjarne" 2010 r.
Reklama w "Forum Penitencjarnym":
cała strona - 1500 zł, 1/2 strony - 1000 zł, 1/4 strony - 700 zł (+22%vat)
Na stronach czarno-białych 50% taniej.
Ogłoszenia drobne - bezpłatne.
Stałym klientom udzielamy bonifikaty. Reklamy przyjmuje redakcja. Nalezność
płatna przelewem na konto:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
66 1240 1095 1111 0000 0324 8115
Bank PKO S.A. X O/W-wa, ul. Omulewska 27
Łamanie i druk:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
ul. Działyńczyków 21 i 21a, 04-495 Warszawa
tel./fax.(022) 6734648, 6734649
e-mail: biuro@drukarniaatu.k2.pl