|
|
Drodzy Czytelnicy!
Witam na witrynie "Forum Penitencjarnego" prezentującej kolejne wydania naszego miesięcznika w wersji elektronicznej. Do Państwa dyspozycji znajdują się tu najciekawsze materiały dziennikarskie opublikowane na łamach pisma w ciągu ostatnich pięciu lat. W imieniu redakcji serdecznie zapraszam do lektury z nadzieją, że zachęci ona Państwa do sięgnięcia po następne numery "Forum Penitencjarnego". Grażyna Wągiel-Linder
p.o. redaktor naczelna
|
|
|
|
Numer:
luty 2010,
styczeń 2010,
grudzień 2009,
listopad 2009,
październik 2009,
wrzesień 2009,
sierpień 2009,
lipiec 2009,
czerwiec 2009,
maj 2009,
kwiecień 2009,
marzec 2009,
luty 2009,
styczeń 2009,
grudzień 2008,
listopad 2008,
październik 2008,
wrzesień 2008,
sierpień 2008,
lipiec 2008,
czerwiec 2008,
maj 2008,
kwiecień 2008,
marzec 2008,
luty 2008,
styczeń 2008,
grudzień 2007,
listopad 2007,
październik 2007,
wrzesień 2007,
sierpień 2007,
lipiec 2007,
czerwiec 2007,
maj 2007,
kwiecień 2007,
marzec 2007,
luty 2007,
styczeń 2007,
grudzień 2006,
listopad 2006,
październik 2006,
wrzesień 2006,
sierpień 2006,
lipiec 2006,
czerwiec 2006,
maj 2006,
kwiecień 2006,
marzec 2006,
luty 2006,
styczeń 2006,
grudzień 2005,
październik 2005,
wrzesień 2005,
sierpień 2005,
lipiec 2005,
czerwiec 2005,
maj 2005,
kwiecień 2005,
marzec 2005,
luty 2005,
styczeń 2005,
|
|
|
W numerach Forum Penitencjarnego:
|
|
|
Od początku 2009 r. do końca listopada o ponad połowę zmniejszono liczbę osadzonych, którzy nie mieli zapewnionej kodeksowej normy 3 m kw. powierzchni w celi mieszkalnej.
Z około 36,5 tys. do 15 tys. spadła liczba osób zajmujących przepełnione cele. Nastąpiło to w sytuacji, gdy zamiast planowanych 2500 miejsc oddano do użytku tylko 625 w nowej jednostce w Opolu Lubelskim, a od początku roku liczba osób pozbawionych wolności wzrosła o ponad 700 osób.
Z rozpoczętych w latach ubiegłych 23 inwestycji, w tym roku planuje się zakończenie 14, co da 1275 nowych miejsc. Przybędzie ich w Czerwonym Borze, Pińczowie, Kluczborku, Żytkowicach, Zamościu i na warszawskim Bemowie. Z tegorocznego planu spadły m.in. inwestycje w Grudziądzu, Hrubieszowie, Siedlcach.
O tym, co Służba może zrobić, by zminimalizować przeludnienie, debatowano podczas narady kadry kierowniczej SW w Popowie na kilkanaście dni przed wejściem w życie wyroku Trybunału Konstytucyjnego...
|
|
|
|
|
|
Salę sądową przepełniały smutek i współczucie dla ofiar przemocy domowej. Zamordowanym kobietom złożono symboliczny hołd.
- To oskarżenie pod adresem instytucji państwowych, które nie były w stanie im pomóc - powiedziała posłanka Izabela Jaruga-Nowacka, jedna z sędziów Trybunału ds. Przemocy wobec Kobiet, zorganizowanego po raz dziewiąty przez Fundację Centrum Praw Kobiet.
W największej sali rozpraw Sądu Okręgowego w Warszawie nie wystarczyło miejsc dla ponad trzystu zgromadzonych. W honorowej loży sędziowskiej zasiedli m. in.: Urszula Nowakowska, dyrektor Centrum Praw Kobiet, Jolanta Kwaśniewska, prezes Fundacji Porozumienie bez Barier, Piotr Kluz, wiceminister sprawiedliwości, Jadwiga Żywolewska-Ławniczak, sędzia Sądu Najwyższego, Luiza Sałapa, dyrektor Biura Penitencjarnego CZSW. Sędziowie razem z publicznością wysłuchali świadectw ofiar przemocy domowej - zabójczyń swoich oprawców oraz rodzin zamordowanych kobiet.
Poruszające historie Ireny,...
|
|
|
|
|
|
W siedzibie CZSW w Warszawie płk Kajetan Dubiel, dyrektor generalny SW, Kasia Malinowska-Sempruch, dyrektor Międzynarodowego Programu Polityki Narkotykowej w Open Society Institute oraz Artur Lutarewicz, reprezentujący Społeczny Komitet ds. AIDS, podpisali rekomendacje dotyczące terapii substytucyjnej w jednostkach penitencjarnych.
Dokument jest efektem pracy uczestników obrad okrągłego stołu z udziałem przedstawicieli nauki, organizacji pozarządowych, Ministerstwa Sprawiedliwości i Służby Więziennej.
W myśl rekomendacji, każdej osobie uzależnionej od substancji opioidowych, osadzonej w zakładzie penitencjarnym, zapewnia się wybór leczenia abstynencyjnego lub substytucyjnego. Osobie uzależnionej od substancji opioidowych, leczonej substytucyjnie, w chwili osadzenia zapewnia się kontynuację tego leczenia bez względu na długość wyroku. Każdy okręgowy inspektorat SW tworzy przynajmniej jeden program substytucji lekowej, do którego mają dostęp osadzeni w...
|
|
|
|
|
|
z prof. Zbigniewem Lwem Starowiczem, krajowym konsultantem w dziedzinie seksuologii, rozmawia Elżbieta Szlęzak-Kawa
Czy pod wpływem terapii pedofila mogą przestać pociągać dzieci?
Taki jest cel leczenia. Chodzi o to, żeby mógł on stworzyć związek akceptowany społecznie. W przypadku pedofila heteroseksualnego - związek z dorosłą kobietą, a homoseksualnego - z dorosłym mężczyzną.
Czy to się udaje?
Tym problemem zaczęto się zajmować już w latach 20. ub. wieku, najpierw w zakładzie karnym w Kalifornii w Stanach Zjednoczonych, a później w Wielkiej Brytanii. Mamy na ten temat raporty, amerykańskie, brytyjskie, czeskie, jest bogata literatura, ukazał się podręcznik o programach leczenia pedofilii i ich skuteczności. Dobrze prowadzone programy terapeutyczne sprawiają, że zdecydowana większość pedofilów nie wraca do przestępczych zachowań.
W Polsce dotąd nie było wiadomo, co robią pedofile po wyjściu na...
|
|
|
|
|
|
Artur i Władek to pedofile skazani z artykułu 200 kodeksu karnego. Obaj siedzą w więzieniu, gdzie odbyli terapię dla przestępców seksualnych. Za niecałe dwa lata wyjdą na wolność. Jeden rokuje dobrze, drugi źle.
Przypadek pierwszy: dobrze rokujący przestępca seksualny
Fragment listu ofiary: Piszę ten list ponieważ powinien pan wiedzieć o skutkach swego działania i czynu na mnie. Kiedy wydał mi pan polecenie rozebrania się już wtedy odczułam lęk i strach co będzie dalej ponieważ byliśmy sami. Nie wiedziałam co pan robi i co pan ode mnie chce - poczułam gniew, odrazę do pana, niepewność co będzie dalej. Bałam się nawet o swoje życie. Kiedy kazał się pan ubrać i wyszliśmy poczułam ulgę, że się to już skończyło, chciałam jak najszybciej iść do domu i być bezpieczna... czułam się niewinna i pokrzywdzona, wykorzystana...
Z opowieści pedofila: Pierwszy raz to było w wojsku. Miałem służbę na kompanii. Poszarpałem się z oficerem, którego nie...
|
|
|
|
|
|
- Program Anonimowaych Alkoholików oparty na 12 krokach i 12 tradycjach jest programem nie tylko trzeźwienia, ale i normalnego życia - twierdzi Ireneusz Krynicki, niepijący alkoholik z Płońska.
Do niewielkiej świetlicy z wymalowaną "Ostatnią wieczerzą" na ścianie wchodzą pojedynczo, siadają wokół stołu. Rozpoczyna się miting AA w płońskim areszcie.
Ireneusz Krynicki zapala świecę, wstaje: - Mam na imię Irek, jestem alkoholikiem. Kiedy zaczyna, podnoszą się wszyscy i powtarzają słowa modlitwy: "Boże użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić; odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić; mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego."
Irek przybliża sens modlitwy: - We wspólnocie nie mówi się o szczęściu, bo jego nie ma, trzeba nabyć umiejętność cieszenia się drobiazgami. Odwaga potrzebna jest, abym zmienił samego siebie. Mądrość, bym odróżnił dobro od zła i zrozumiał, że alkohol nie odsuwa kłopotów, a ich...
|
|
|
|
|
|
"Czy pan nazywa się F.?" - pytali w Zakładzie Karnym w Czarnem Lucjana S., kiedy wyszło na jaw, że niesłusznie przesiedział tam prawie dwa lata. Twierdząco kiwał głową, ale kiedy pytano: "Czy pan nazywa się S.?", znowu przytakiwał.
W listopadzie ub. r. do konsulatu RP w Rzymie zgłosił się mężczyzna z prośbą o wydanie paszportu. Podczas rutynowych czynności sprawdzających okazało się, że legitymuje się danymi osobowymi Andrzeja F. Człowiek o takim imieniu i nazwisku w tym czasie powinien odbywać karę pozbawienia wolności za pobicia i rozbój, dokonane w okolicach Olkusza.
Policja z KPP w Olkuszu zwróciła się więc do Zakładu Karnego w Czarnem z pytaniem, czy osoba, która przebywa w zakładzie, to Andrzej F. Pracownik działu ewidencji potwierdził, ale poprosił o przesłanie zdjęcia mężczyzny, którym zainteresowani byli policjanci. Wtedy okazało się, że osoba, która zgłosiła się do konsulatu, to nie ta sama, która przebywała w więzieniu w...
|
|
|
|
|
|
z psychologiem Bernardem Wischka, kierownikiem oddziału socjoterapeutycznego w więzieniu w Lingen (Dolna Saksonia), rozmawia Marek Krzysztof Zając
Jest Pan współtwórcą programu terapii sprawców przestępstw seksualnych. Kiedy w Niemczech uznano, że w więzieniu należy ich leczyć?
W połowie lat 90. XX wieku dochodziło do spektakularnych morderstw o podłożu seksualnym. Media szczegółowo relacjonowały zwłaszcza procesy zabójców dzieci na tle seksualnym. Pod silną presją opinii publicznej szybko wprowadzono zmiany kodeksowe, które przewidują przymus terapii wobec przestępców seksualnych i sprawców czynów brutalnych, z użyciem przemocy. Aby spełnić wymagania kodeksowe, w latach 1998-2003 zwiększono w więzieniach liczbę miejsc dla tego typu osadzonych. Oddział socjoterapeutyczny w więzieniu w Lingen powstał 15 lat temu.
Na czym polega terapia przestępców seksualnych?
W zakładzie karnym w Hanowerze diagnozujemy sprawców czynów...
|
|
|
|
|
|
Depersonalizacja występuje zarówno u pojedynczych osób, jak i całych zespołów. Dotknięci nią pracownicy mogą stopniowo wycofywać się z kontaktów z kolegami w pracy.
Przyczyną jest nie tylko niechęć do nich, ale i obawa, że rozmowy zaczną dotykać problemów zawodowych, które dla wypalonych zawodowo przestają mieć większe znaczenie. Mogą się oni obawiać, że kontakty ze współpracownikami ujawnią coraz częściej odczuwany brak kompetencji.
Równolegle rozwija się trzeci objaw syndromu - utrata satysfakcji z wykonywanej pracy. Polega ona na przekonaniu o braku osiągnięć, negatywnym ocenianiu siebie, poczuciu niemożliwości sprostania określonej sytuacji, niekompetencji i braku zadowolenia z wypełnianych obowiązków. Stan ten zwykle prowadzi do zdecydowanego obniżenia efektów pracy.
Pracownik zaczyna systematycznie uchylać się od obowiązków, "spychać" je na innych. Ogrom czasu zajmuje mu samo przygotowanie się do zadań. Ma coraz poważniejsze...
|
|
|
|
|
Miesięcznik "Forum Penitencjarne" ukazuje się od maja 1998 r.
Wydawca:
Centralny Zarząd Służby Więziennej
Ministerstwo Sprawiedliwości
ul. Rakowiecka 37a
02-521 Warszawa
Redakcja:
ul. Wiśniowa 50
02-520 Warszawa
tel. 0226408665 (redaktor naczelny)
0226408666 (sekretariat)
0226408668 (sekretarz redakcji)
fax: 0226408667
e-mail: redakcja@sw.gov.pl
Zespół redakcyjny:
Jadwiga Cegielska (redaktor naczelny) jcegielska@sw.gov.pl
Hanna Swieszczakowska (sekretarz redakcji) hswieszczakowska@sw.gov.pl
Agata Pilarska-Jakubczak tel. 226408664apilarska@sw.gov.pl
Hanna Świeszczakowska hswieszczakowska@sw.gov.pl
Grażyna Wągiel-Linder tel. 226408669glinder@sw.gov.pl
Aneta Kantor tel. 226408664akantor@sw.gov.pl
Maria Sodomirska(sekretariat) msodomirska@sw.gov.pl
Piotr Kochański (fotoreporter)
Rada programowa:
Paweł Nasiłowski (przewodniczący), Grażyna Bednarek, Grzegorz Breitenbach, Artur Cyruk, Irena Dybalska, Zbigniew Głodowski, Krzysztof Keller, Waldemar Kowalski, Krzysztof Kowaluk, Jacek Matrejek, Marek Ośka, Waldemar Śledzik, Edward Wasilewski, Ireneusz Wolman, Marek Wójtowicz
Prezydium Rady Programowej: Krzysztof Keller (przewodniczący), Zbigniew Głodowski, Waldemar Kowalski, Jacek Matrejek, Edward Wasilewski
Warunki prenumeraty:
Miesięcznik kolportowany w systemie prenumeraty, którą przyjmuje redakcja. Cena
prenumeraty w 2010 r. wynosi 30 zł. Odpowiednią kwotę należy wpłacać na konto
Ministerstwo Sprawiedliwości CZSW Biuro Budżetu
NR 76 1010 1010 0401 5222 3100 0000 z adnotacją "Forum Penitencjarne" 2010 r.
Reklama w "Forum Penitencjarnym":
cała strona - 1500 zł, 1/2 strony - 1000 zł, 1/4 strony - 700 zł (+22%vat)
Na stronach czarno-białych 50% taniej.
Ogłoszenia drobne - bezpłatne.
Stałym klientom udzielamy bonifikaty. Reklamy przyjmuje redakcja. Nalezność
płatna przelewem na konto:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
66 1240 1095 1111 0000 0324 8115
Bank PKO S.A. X O/W-wa, ul. Omulewska 27
Łamanie i druk:
Drukarnia Offsetowa "ATU"
ul. Działyńczyków 21 i 21a, 04-495 Warszawa
tel./fax.(022) 6734648, 6734649
e-mail: biuro@drukarniaatu.k2.pl