W ramach współpracy Zakładu Karnego w Cieszynie z Wydziałem Sztuki i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego studenci przeprowadzili dla osadzonych warsztaty dotyczące kulinarnych tradycji Śląska Cieszyńskiego.

Podczas spotkania skazanym została przybliżona historia kulinarnych tradycji naszego regionu, przedstawiono wiele ciekawostek oraz przepisów które od wielu lat używane są w cieszyńskich kuchniach. Prelekcja zakończyła się degustacją tradycyjnych kanapek cieszyńskich.

Prowadzenie zajęć kulturalno-oświatowych z osobami pozbawionymi wolności ma na celu m.in. kreowanie twórczych, otwartych i prospołecznych postaw. Rozbudzanie i zaspokajanie potrzeb oraz zainteresowań kulturalnych, wdrażania do społecznie akceptowanego sposobu spędzania czasu wolnego i rozwoju twórczości własnej.

 

Tekst: st. kpr. Sara Cienciała;

foto: z archiwum jednostki

Generuj pdf
Znajdź nas również na
Serwis Służby Więziennej